Post Pic

Hoe je meer energie krijgt in 5 eenvoudige stappen

Maak slimmer gebruik van je energie in plaats van het volproppen van je dag! 5 Stappen voor meer energie en productiviteit.

Meer energie, zo krijg je dat!

Je tijd efficïent managen geeft geen enkele garantie dat je voldoende energie hebt voor wat je doet.

Veel professionals beweren dat je elke dag optimaal kan benutten door efficiënter om te gaan met je tijd. Meer gedaan krijgen in minder tijd, er zit een kern van waarheid in. Maar hoe effectief is een vergadering als je die half slapend bijwoont? Nieuwe inzichten duiden op het slimmer gebruik maken van je energie. Twee Amerikanen, Tony Schwartz en Jim Loehr, vertellen in hun bestseller The power of full engagement hoe je jou energievoorraad beter kan beheren.

Vijf eenvoudige stappen voor meer energie

1. Leef als een sprinter, niet als een marathonloper

In het boek The power of full engagement verwoorden ze het beeldend:

Denk eens aan een lange afstandsrenner: uitgemergeld, bleek, mager en emotioneel vlak. Visualiseer nu een sprinter. Sprinters zien er over het algemeent krachtig uit, vol energie en de wil om tot zichzelf tot het uiterste in te spannen. Het maakt niet uit hoe lang de sprint is, de finish is altijd voor ogen.

We doen er goed aan om ons leven te leiden als een serie sprints volgens Schwartz en Loehr. We moeten er een deel van de tijd helemaal voor gaan, maar ons daarna ook weer volledig ontspannen en opladen voordat we de volgende uitdaging aangaan. De suggesties die ze geven zijn voor de hand liggend: rustig ontbijten, naar buiten gaan in de pauzes en tussen de middag, tijdens het werk regelmatig minipauzes nemen om bijvoorbeeld even naar muziek te luisteren, een vaste avond plannen om samen met je partner te zijn etc. Het probleem is dat we gewoon niet dóén. Maar er een ritueel of gewoonte van, net zoals je tandenpoetst voor je naar bed gaat.

2. Gebruik je energiepieken

Ons energiepeil is niet de hele dag gelijk, schrijft psycholoog Robert Thayer van California State University in zijn boek Clam Energy. Hij ondekte dat onze toptijd tussen tien uur ‘s ochtends en één uur ‘s middags is: we voelen ons dan niet alleen het meest energiek, maar ook het minst gespannen, iets wat hij ‘kalme energie’ noemt. Om vijf uur ‘s middags bereikt onze stemming een dieptepunt. We zijn dan ook moe en ook het meest opgefokt hoewel avondmensen later pieken dan ochtend mensen. Wie zich bewust is van zijn energiecyclus krijgt meer inzicht in zichzelf en kan zijn activiteiten slimmer plannen. Zo kun je energierovende en andere stressvolle taken beter niet doen als je op de bodem van je energiereservoir zit.

Laat je mobiel of horloge voor enkele dagen elk uur piepen en schrijf op hoe gespannen en energiek je jezelf voelt. Zo krijgt je een redelijk goed inzicht in je energiecyclus en kun je al snel bepalen wat voor jou de beste tijden zijn voor stressvolle en energieke taken en welke niet.

3. Voed je psychologische basisbehoeften

Er zijn drie psychologische basisbehoeften, volgens Richard Ryan en Edward Deci van de University of Rochester. Allereerst willen we zelf bepalen wat we doen (autonomie). Daarnaast willen we ons geliefd voelen en contact hebben met andere mensen (verbondenheid). Tot slot hebben we behoefte om dingen te doen waar we goed in zijn en die met succes afronden (bewkaamheid).

Waarom is het weekend ook zo magisch? We zijn dan beter in staat om twee van onze basisbehoeften te vervullen: autonomie en verbondenheid. Niet alleen beslis je zelf wat je doet maar ook met wie je het weekend doorbrengt. De les: Zorg ervoor dat je doordeweeks ook kunt voorzien in deze basisbehoeften, spreek met vrienden af als je je uitgeblust voelt, of probeer regelen dat je op je werk meer je eigen tijd mag indelen en dingen doet waar je goed in bent.

4. Blijf uit de keukenkastjes

Eten is een belangrijke manier waarop we ons energieniveau proberen te beïnvloeden. Vooral vet en zoet eten geeft een zekere en snelle energiekick. Hoe lekker het ook is, een stuk efficiënter en beter voor de lijn is om te doen waar je het minst zin in hebt, als je je lusteloos voelt tien minuten stevig te gaan wandelen. Na zo’n wandeling voel je je net zo energiek tijdens je energiepieken. Dit bewijst het experiment van psycholoog Robert Thayer. En het beste van allemaal, je lekkere trek gaat er ook door weg!

5. Pas op voor energievreters

Zelfbeheersing vreet energie en put je energievoorraad uit, laat onderzoek door psycholoog Roy Baumeister van de Florida State University zien. Hij schrijft in zijn boek The curse of the self:

Elke keer dat je jezelf beheerst, is je zelfcontrole tijdelijk verzwakt – alsof een deel is opgebruikt – waardoor volgende pogingen om jezelf te beheersen lastiger zijn.

Het is slim om niet teveel dingen op één dag te plannen die veel zelfbeheersing vragen om zo je beschikbare energie beter te verdelen. Moet je een presentatie houden, dan is het verstandig dezelfde dag niet teveel activiteiten te plannen die ook om zelfbeheersing vragen als het volgen van een streng dieet bijvoorbeeld.

Referentie
Zevenhuizen, M. Meer energie, zo krijg je dat. Psychologie Magazine. September, 2010. Jaargang 29. p. 21-27.

1 Reactie

[…] en elk bericht die hij plaatst is een inzicht in de wereld van het bedrijfsleven, creativiteit en productiviteit. Van een enkele paragraaf tot soms wel twee pagina’s! Dat is nogal wat, een ongelooflijk […]

Plaats een reactie

* Naam, Email en Bericht zijn verplicht.